Suplementy i naturalne witaminy najwyższej jakości !!!

"Na całym świecie, CaliVita® International propaguje nowy, pod względem jakości, styl życia. Pod pojęciem tym kryje się prowadzenie zdrowego stylu życia, którego obecnie nieodłączną częścią - oprócz regularnego uprawiania ruchu i zdrowego odżywiania się - jest również systematyczne zażywanie suplementów żywieniowych."

 

jesteś na:    ►  Produkty CaliVita

Lutein Plus
Usprawnia procesy widzenia ● Neutralizuje wolne rodniki ● Łagodzi zmęczenie oczu

Oryginalny produkt z CaliVita® International


Lutein PLUS z CaliVita® International, to kompleksowa formuła, która zawiera powyższe składniki aktywne: luteinę, zeaksantynę, ekstrakt z owoców borówki czarnej, witaminy A i C

Współcześnie, w warunkach cywilizacji XXI wieku, oczy są coraz bardziej narażone na szkodliwe działanie wolnych rodników tj. atomy, grupy atomów lub cząsteczki zdolne do samodzielnego istnienia, mające jeden lub więcej niesparowanych elektronów. Powstają zarówno w środowisku zewnętrznym (m.in. pod wpływem promieniowania UV, promieniowania jonizującego, zanieczyszczenia środowiska, palenia tytoniu, długiej pracy przy komputerze), jak i w organizmie człowieka (np. w reakcjach oddychania tkankowego). Są odpowiedzialne za uszkodzenia ważnych struktur biologicznych w komórkach, prowadząc do zaburzeń strukturalnych i funkcjonalnych.

Wolne rodniki zagrażają również siatkówce oka. Wynika to z dużego zużycia tlenu przez komórki siatkówki, co przy dużej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i równoczesnej ekspozycji na światło zwiększa ryzyko powstawania wolnych rodników tlenowych i wtórnych uszkodzeń oksydacyjnych. Wolne rodniki są generowane przez fotoreceptory siatkówki i nabłonek barwnikowy przede wszystkim w ciągu dnia, podczas ekspozycji oka na światło. Ich obecność wpływa niekorzystnie na wzrok – może wystąpić pogorszenie wzroku.

Składniki aktywne wspomagające narząd wzroku to m.in.:

  • luteina i zeaksantyna

  • witamina A i C

  • borówka czarna

Luteina i zeaksantyna to żółte barwniki zaliczane są do ksantofili. Związki te wraz z karotenami wchodzą w skład karotenoidów. Nie są produkowane w organizmie człowieka, dlatego też muszą być dostarczane w diecie. Główne źródła tych barwników to m.in.: jarmuż, szpinak, sałata, brukselka, brokuły. Dzienne spożycie luteiny u większości ludzi wynosi 1-2 mg/dzień, rekomendowana dawka zaś to 6 mg/dzień. Osobom, u których spożycie tego związku jest zbyt niskie zaleca się jego suplementację.

Luteina i zeaksantyna podobnie jak inne karotenoidy należą do substancji rozpuszczalnych w tłuszczach. Istotne jest spożywanie produktów bogatych w luteinę i zeaksantynę razem z tłuszczem, który jest niezbędny do ich przyswojenia w jelicie cienkim. Obróbka termiczna pożywienia zwiększa ich przyswajalność. Karotenoidy wykazują względną odporność na wysokie temperatury, a destrukcja błon komórkowych produktów roślinnych w wyniku zastosowania technik kulinarnych np. gotowania oraz dokładne żucie, zwiększa ich biodostępność dla organizmu człowieka.

Luteina i zeaksantyna występują w siatkówce oka ludzkiego. Zeaksantyna jest dominującym składnikiem części centralnej plamki żółtej, natomiast ilość luteiny zwiększa się w obwodowych częściach siatkówki. Gromadzą się one w warstwie włókien nerwowych siatkówki. Barwniki plamki żółtej pojawiają się już u płodu, jednak ich proporcje w różnych okresach życia człowieka zmieniają się. Luteina i zeaksantyna biorą udział w absorpcji światła. Karotenoidy te wykazują zdolność filtrowania fototoksycznego światła niebieskiego promieniowania nadfioletowego. Osłabiają efekt tego rodzaju światła docierającego do delikatnych struktur siatkówki oka. Chronią oczy przed wolnymi rodnikami, przez co zmniejszają stres oksydacyjny narządu wzroku.

Witamina A wpływa na prawidłowe procesy widzenia – jest niezbędna do tworzenia rodopsyny (purpura wzrokowa – światłoczuły barwnik siatkówki).

Witamina C posiada właściwości antyoksydacyjne, neutralizuje działanie wolnych rodników.

Lutein PLUS (Vaccinium myrtillus) to jedna z ważniejszych substancji roślinnych dla oka, zawierająca m.in. związki fenolowe o właściwościach przeciwutleniających (antocyjany), witaminę B6, witaminę C, magnez, karotenoidy, pektyny. Składniki aktywne borówki czarnej wykazują korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku oraz posiadają właściwości antyoksydacyjne.

Produkt Lutein PLUS z CaliVita®  to kompleksowa formuła, która zawiera powyższe składniki aktywne: luteinę, zeaksantynę, ekstrakt z owoców borówki czarnej, witaminy A i C.

Zestaw optymalnie dobranych składników aktywnych Lutein PLUS wspomaga prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, stanowi ochronę przed szkodliwymi czynnikami, łagodzi zmęczenie oczu, usprawnia proces widzenia. Produkt Lutein PLUS jest idealnym rozwiązaniem dla osób, dla których dobre widzenie jest priorytetem.


OPAKOWANIE

zawiera 60 kapsułek

 

DAWKOWANIE

Dorośli: 1 tabletka dziennie w trakcie posiłku

 

SKŁAD - tabletka zawiera:

 

•   Luteina

6,0 mg

•   Zeaksantyna

0,5 mg

•   Witamina C

50,0 mg

•   Witamina A

60,0  µg

•   Ekstrakt z owoców borówki czarnej (std. 25% antocyjanozydy)

25,0 mg

UWAGA !
• Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety.
• Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
• Produkt należy przechowywać zamknięty, w suchym i chłodnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.

 


LIOFILIZACJA

Najnowszą technologią zachowawczą przy produkcjach na bazie składników naturalnych, jest liofilizacja. Liofilizowany preparat zachowuje wszystkie biologicznie czynne składniki lecznicze. Technologia ta jest jeszcze stosunkowo rzadko stosowana. W ten sposób przygotowywane jest np. pożywienie dla astronautów.
Naturalne preparaty marki CaliVita® przygotowywane są właśnie z zastosowaniem procesu liofilizacji.


“Wiedza to przedsionek mądrości a przywilejem mądrości jest logika.”

 

Copyright  -  powitaminy.pl  2009  -  wszelkie prawa autorskie zastrzeżone