Suplementy i naturalne witaminy najwyższej jakości !!!

————  MENU GŁÓWNE  ————

Nasz sklep - naturalne suplementy diety i witaminy z CaliVita

Nigdzie nie kupisz taniej !!!

 

 ARTYKUŁY

 CHOROBY

 ZAKAZANE TEMATY

 LINKI TEMATYCZNE

 

Serwis o witaminach - ZAPRASZA.
Co to są witaminy, jakie mają właściwości, gdzie je znaleźć, oraz wiele innych informacji na ich temat, zawiera serwis: www.doktorwitamina.pl

Baner i link do strony "doktorwitamina.pl", czyli wszystko o witaminach.


Serwis o ziołach i minerałach - ZAPRASZA.
Zioła i minerały to NATURA, z którą powinniśmy żyć w symbiozie. Natura oferuje nam bardzo wiele, chociaż my coraz cześciej o tym zapominamy. O właściwościach ziół i składników mineralnych przypomina serwis: www.nowesuplementy.pl

Baner i link do strony "nowesuplementy.pl".


jesteś na:      CHOROBY  /  Acidoza

"To czego nie wydasz na kucharza, wydasz na lekarza"

( chińskie powiedzenie )

Suplementy wielu firm zasadniczo różnią się od siebie. Ma na to wpływ sposób pozyskiwania składników naturalnych, stosowane technologie produkcji, standaryzacja itp. Różnią się zawartością domieszek syntetycznych, oraz tym jakie posiadają, lub nie posiadają świadectwa (certyfikaty). Dobre, prestiżowe certyfikaty zapewniają firmie wysoką markę, wysoką jakość produktu, oraz gwarancję bezpieczeństwa dla nas.
Jeśli nic nie wiesz o tych zależnościach i nie znasz, lub nie potrafisz zinterpretować cech produktu, to nie potrafisz dokonać właściwego wyboru. Wówczas, podobnie jak statystyczne 80% społeczeństwa, sugerujesz się wyłącznie ceną zakupu, czyli jedynym zrozumiałym Tobie kryterium wyboru. Czy tak właśnie postępujesz?


Acidoza

Acidoza (kwasica) - wprowadzenie
Czym bardziej nasze pożywienie różni się od naturalnego, tym większe powstaje niebezpieczeństwo zaburzenia równowagi organizmu, czyli homeostazy. Następstwem takiego stanu jest wystąpienia kwasicy (acidozy). Podobny skutek zakwaszenia organizmu, dają przewlekłe choroby, infekcje grzybicze, zakażenia bakteryjne i wirusowe, zaburzenia czynności nerek, trzustki i inne. Również przewlekły stres powoduje wzrost kwasowości organizmu. W stanie zakwaszenia, organizm intensywnie zużywa swoje zapasy alkalicznych rezerw neutralizujących niekorzystne, kwaśne środowisko. I tu zaczyna występować sytuacja sprzyjająca pojawianiu się, lub pogłębianiu infekcji grzybiczej, siwieniu włosów, problemów z układem kostno-stawowym (osteoporoza, reumatyzm, próchnica, tworzenie się wyrostków kostnych tzw. ostróg, czy zwyrodnień kręgosłupa), problemów z systemem nerwowym, także trawiennym, aż do zagrożenia chorobami nowotworowymi.
Wiadomo, że środowisko kwaśne podrażnia nerwy współczulne, co powoduje poczucie dyskomfortu, ból, coraz większy stres, pogłębienie depresji. To z kolei stwarza warunki sprzyjające pojawianiu się takich groźnych chorób jak stwardnienie rozsiane, choroba Parkinsona, choroba Alzheimera, skleroza, choroby psychiczne, z wszystkimi towarzyszącymi temu konsekwencjami. Na skutek stresu organizm oczywiście jeszcze bardziej zwiększa swój odczyn kwaśny i paradoksalnie - niszczące nas koło się zamyka.

Nasze ciało funkcjonuje prawidłowo, gdy zachowane są ściśle określone parametry wszystkich funkcji fizjologicznych. Ustrój człowieka można porównać do laboratorium fizyko-chemicznego w którym to uruchomiono jednocześnie olbrzymie ilości bardzo złożonych procesów, sterowanych przez niezwykle zaawansowany komputer. Abyśmy mogli żyć i funkcjonować, potrzebne jest "paliwo", czyli pożywienie. Nasz organizm jest na tyle genialny, że potrafi przystosować się do bardzo wielu niedogodnych warunków, oraz korzystać z różnego pożywienia, a nawet zmagazynować na czarną godzinę wiele niezbędnych mu składników odżywczych. Niestety nie jest on ustrojem niezniszczalnym, oraz nie "pojedzie" na samym powietrzu. Dla tego właśnie długotrwały niedostatek niezbędnych substancji odżywczych i regulacyjnych, może mieć bardzo szkodliwy wpływ na jego prawidłowe funkcjonowanie i ostatecznie doprowadzić do poważnych awarii. Te awarie to nie tylko uszkodzenia komórek lub całych narządów, na skutek niedoboru składników odżywczych, ich nadmiaru lub substancji niepożądanych. To także np. wszelkie infekcje wirusowe i pasożytnicze, które będą atakowały stadami każdy, osłabiony organizm. Nie żyjemy bowiem w środowisku jałowym, lecz w otoczeniu niezwykle bogatym we wszelkiego rodzaju formy życia, w tym najwięcej takich form, których nie widzimy gołym okiem. Wszystkie te formy życia walczą o przetrwanie, skrzętnie korzystając z każdej nadarzającej się okazji. Na nasze nieszczęście, człowiek jako istota rozumna i przebiegła, nie budzi w nich absolutnie żadnego respektu.

Obok olbrzymiego zatrucia środowiska, nieodpowiednie, a głównie niepełnowartościowe pożywienie, stanowi największy problem zdrowotny XXI wieku. Wynikiem tego, mamy niesamowity przyrost nowych chorób cywilizacyjnych, które wręcz dziesiątkują populację ludzką. Sytuacja jest na tyle absurdalna, że uważamy się za pokolenie niezwykle mądre, naukowo i technologicznie bardzo rozwinięte. Zakrawa na paradoks iż społeczeństwo technologicznie sięgające sąsiednich planet, tworzące coraz bardziej realne plany "podboju" kosmosu, przegrywa sromotnie w walce o swoje własne zdrowie.

Jednym z mocno lekceważonych, lub często niedostrzeganych zagadnień, jest zakwaszenie organizmu. Równowaga kwasowo-zasadowa to jeden z najważniejszych mechanizmów regulacyjnych naszego organizmu. Jest ona podstawą prawidłowego przebiegu wszelkich procesów życiowych i niezbędnym warunkiem do zachowania zdrowia. Jej zachwianie prowadzi do kryzysów, które nie leczone należycie, przeradzają się w bardzo poważne schorzenia przewlekłe. Do chorób będących następstwem zakwaszenia organizmu należą: reumatyzm, cukrzyca, kamica nerkowa, kamienie w woreczku żółciowym, dna moczanowa, nowotwory, migreny, nadciśnienie, miażdżyca, osteoporoza, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, i wiele innych. Nadmierna kwasowość pozostaje najczęściej niezauważona, pomimo że jest to stan, który osłabia lub upośledza wiele funkcji organizmu, w tym również jego odporność na infekcje. Stan zakwaszenia zmusza organizm do pobierania minerałów (wapnia, sodu, potasu i magnezu) z różnych organów ciała i kości, aby zneutralizować nadwyżki kwasów i usunąć zbędne związki z organizmu. Tak więc możemy być narażeni na nadmierne obciążenia i niedostatek wielu potrzebnych substancji, czasem nawet przez wiele lat. Najczęściej w tym czasie, nieświadomi problemu, lekceważymy wiele pierwszych, ale charakterystycznych objawów typu: częste bóle głowy, bóle kręgosłupa, zgaga, dolegliwości jelitowe, a w tym niespodziewana biegunka.

Zdaniem doktor Lyndy Frassetto, badaczki kwasów i zasad z Uniwersytetu w Kalifornii, w czasach obecnych nie jesteśmy sobie w stanie poradzić z nadkwasowością tak jak wiele pokoleń wstecz. Jej badania udowodniły, że zwykły poziom odpadów kwasowych w naszym organizmie zmusza ciało do podejmowania drastycznej walki mającej na celu oszczędzanie organów odpowiedzialnych za oczyszczanie organizmu z toksyn, czyli wątroby i nerek. Okazuje się bowiem, że nasz organizm aby oszczędzić nerki i wątrobę obciążane nadmiernie przy usuwaniu toksyn (także kwasów), woli odkładać część kwasów w tłuszczach. W swojej mądrości, nasze ciało woli uchronić te organy przed uszkodzeniem, magazynując tymczasowo "śmieci" w różnych zakamarkach naszego organizmu. Oczywiście ma to swoją cenę. Toksyny magazynowane są również w tkankach miękkich oraz stawach, szczególnie paluchów stóp, łokci, rąk i kolan, powodując stany zapalne i ból. Taki stan, może przejawiać się otyłością, osłabioną odpornością, niedostatkiem energii i wieloma groźnymi chorobami z nowotworem i osteoporozą włącznie.

Kwasy powodują przyśpieszone starzenie się tkanek, powodują zmarszczki, a także bóle i opuchnięcia, gdy organizm zatrzymuje więcej wody do rozcieńczenia kwasów. Wiadomo że komórki rakowe świetnie rozwijają się w kwaśnym środowisku, podczas gdy zdrowe komórki giną. Organizm mocno zakwaszony wyraźnie komunikuje swój stan. Objawy mogące wskazywać na stan zakwaszenia, to np.: ciemne kręgi pod oczyma, bóle głowy, niestrawność, zaparcia, pryszcze i krosty, częste zaziębienia, zawroty głowy, nudności, mroczki przed oczami, gorycz lub kwas w ustach, obłożony język, uderzenia krwi do głowy, brak koncentracji, zaburzenia snu, napięcia nerwowe, depresja, częste infekcje, łamliwość paznokci, wypadania włosów, ogólne zmęczenie i osłabienie fizyczne. W takim stanie organizm traci bardzo wiele energii, aby z trudem utrzymać prawidłowe pH krwi. Energia ta mogłaby być przykładowo użyta na natychmiastowe zlikwidowanie ogniska grypy, lub do zlikwidowania nadwagi.

Oto ważniejsze choroby spowodowane nadmiarem kwasów w organizmie.

5. Układ sercowo-naczyniowy
Nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, migreny, zawał serca.

2. Stawy i mięśnie
Bóle mięśni (kwas mlekowy), dna moczanowa (kwas moczowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm.

1. Przewód pokarmowy
Grzybica jelit, problemy trawienne, zaparcia, uczucie pełności, wzdęcia, ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, schorzenia pęcherzyka żółciowego.

3. Zęby - skóra - włosy
Wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, neurodermitis, zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą, cellulitis.

4. System metaboliczny
Nadwaga, napady wilczego głodu, nagły głód słodyczy, cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu.

6. Inne
Chroniczne bóle, depresja, zmniejszona wydolność organizmu, ogólne złe samopoczucie, niezdolność do radzenia sobie ze stresem, obniżenie popędu płciowego, przetrenowanie u sportowców, szybkie męczenie się.

Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej są także przyczyną osłabienia bariery immunologicznej organizmu.

Acidoza (zakwaszenie) - pomóż sobie sam (zmiana nawyków)
W większości artykułów spożywczych, które spożywamy przeważają produkty kwasotwórcze. Do tej grupy należą przede wszystkim białka zwierzęce (mięsa i jego przetwory oraz ryby), węglowodany (np. cukier, mąka, jasny ryż, makaron), jaja (zwłaszcza żółtko), tłuszcze odzwierzęce, kawa, czarna herbata, alkohol i nikotyna, a w nieco mniejszym stopniu produktów zbożowych, mleka i jego przetworów. Poziom kwasów we krwi może ulec zwiększeniu również w wyniku stresu, stosowania kuracji odchudzających, przyjmowania leków, braku ruchu, lub zbyt intensywnej aktywności fizycznej. Natomiast źródłem pierwiastków zasadotwórczych są głównie świeże warzywa i owoce. W tej grupie są wyjątki: w fasoli przeważają składniki alkalizujące, natomiast w grochu i soi więcej składników zakwaszających. W owocach i niektórych warzywach występują sole różnych kwasów organicznych, które nadają często produktom smak kwaśny. Jednak ich wpływ na równowagę kwasowo-zasadową bywa różny:
- ananasy, cytryny, pomidory - kwas cytrynowy
- jabłka, pomidory, śliwki - kwas jabłkowy
- winogrona - kwas winowy
- rabarbar, truskawki, szpinak, szczaw, pomidory niedojrzałe - kwas szczawiowy
- borówki, żurawiny - kwas benzoesowy
Z soli kwasów łatwoutleniających takich jak kwas jabłkowy czy cytrynowy, po utlenieniu pozostają kationy działające alkalizująco. Natomiast produkty w których występuje kwas benzoesowy działają zakwaszająco. Kwas ten nie jest spalany w organizmie, lecz wiązany z glicyną w wątrobie i wydalany z moczem w postaci kwasu hipurowego. Produkty w których występuje kwas winowy i szczawiowy nie powodują zakwaszenia organizmu. Większość warzyw i owoców wykazuje zdolność alkalizowania, ale o wiele mniejszą od siły kwasotwórczej produktów mięsnych. Dlatego dla zachowania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, powinno się spożywać więcej produktów zasadotwórcze.
Czasem lekarze zalecają mierzenie, za pomocą pasków lakmusowych, kwasowość różnych płynów ustrojowych np. śliny, moczu itp. Należy pamiętać, że różne płyny ustrojowe mają różne pH. Dlatego musimy znać te kwasowości. Ślina ma pH w granicach 6,5-7,3. Mocz w zależności od odżywiania może mieć różne pH. Przy odżywianiu dietą mieszaną odczyn moczu jest lekko kwaśny (6,2-6,8), natomiast u wegetarian jest obojętny (6,9-7,1), a u ludzi jedzących dużo mięsa jest kwaśny (5,5-6,1).
Wydzielina pochwowa ma pH w granicach 4,1-4,7
Poniżej zestawienie kilku najważniejszych wartości pH:
- Sok żołądkowy - 0,6 do 3,5
- Żółć - 7,5 do 8,8
- Sok trzustkowy - 7,5 do 8,8
- Mocz - 6,2
- Wydzielina pochwowa - 4,0 do 4,7
- Krew - 7,4
- Pęcherzyk żółciowy - 7,5 do 8,8

Produkty spożywcze zakwaszające:
wieprzowina, wątroba wieprzowa, szynka, wołowina, cielęcina, dorsz, śledź, jaja, ser żółty i biały, kasza jęczmienna, płatki owsiane, jasny ryż, makaron, ciasta, cukier, cukierki, czekolada, margaryna, utwardzane i rafinowane tłuszcze i oleje, orzeszki ziemne, migdały, chrupkie pieczywo, produkty o wysokim stopniu przetworzenia, konserwy i produkty gotowe
ze względu na wysoką zawartość konserwantów, produkty light i inne stosowane w dietach odchudzających, słodzone soki, kawa, czarna herbata i alkohol. Masło jest neutralne.

Produkty spożywcze alkalizujące:
buraki, ziemniaki, marchew, pomidory, sałata, ogórki, kapusta, cebula i czosnek, dynia, czarne porzeczki, cytryny, wiśnie, śliwki, agrest, gruszki, truskawki, jabłka, morele, figi, daktyle, szczypiorek, rzeżucha, majeranek, tymianek, rozmaryn.

Acidoza (kwasica) - wspomaganie leczenia
Dr Josef Jonas uważa, że w leczeniu acidozy (kwasicy) najważniejsze znaczenie mają chelatowane preparaty wapniowe, które alkalizują środowisko organizmu. Przyczyniają się do neutralizacji nadmiernych ilości kwasów, a tym samym do utrzymania właściwej równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Poza tym wapń zasadotwórczy, jak również jego związki chelatowe, mają także zdolności oczyszczające. Skutecznie ułatwiają usuwanie z organizmu wiele toksyn, w tym tak trudne substancje jak metale ciężkie i wapń kwasotwórczy. W medycynie naturalnej, związki chelatowe wapnia i magnezu podaje się w hiperkalcemii oraz w zapobieganiu tworzenia się w nerkach piasku i kamieni. Do grupy doskonałych produktów pomocnych w leczeniu stanów zakwaszenia organizmu, należy preparat  Strong Bones  oraz mocno zalecany przez prof. V.Szedlak-Vadocz - Power Mins w dawce nie mniej niż 3 x po 2 tabl. do posiłków (Konferencja Medyczna w Warszawie w 2008 roku poświęcona właśnie problemowi kwasicy metabolicznej - acydozy). Bardzo pomocne w leczeniu mogą okazać się także preparaty:  Ocean 21AC-ZymesNopalin.

Acidoza (kwasica) - mechanizm powstawania zakwaszenia
Reakcje chemiczne i biologiczne w naszym ciele zachodzą głównie w środowisku wodnym.. W wodzie są rozpuszczone składniki odżywcze i elektrolity, podstawowy budulec przemiany materii. Płyny międzykomórkowe i wewnątrzkomórkowe w organizmie zapewniają ściśle określoną równowagę dynamiczną między kwasami a zasadami. Jest to warunek wstępny prawidłowego funkcjonowania organów.

W roztworach wodnych kwasy uwalniają jony wodorowe H+. Im więcej jest uwolnionych jonów H+, tym silniejszy jest kwas. Określa to tak zwana wartość pH, która jest tym niższa, im kwas jest silniejszy.
Zasady są związkami, które w roztworze wodnym uwalniają jony wodorotlenowe OH-. Jony OH- mają zdolność wiązania jonów H+, zobojętniając w ten sposób kwasy. Pozostający w roztworze nadmiar jonów wodorowych (H+) powoduje jego zakwaszenie.

Nawet niewielkie odchylenia od normy powodują poważne zaburzenia procesów przemiany materii. Regulacja równowagi kwasowo-zasadowej jest zabezpieczona wewnętrznymi mechanizmami ustroju, którą zapewniają:
układy buforowe krwi i tkanek
nerki
płuca
Płuca i nerki czynnie eliminują z organizmu końcowe produkty przemiany materii, układy buforowe krwi neutralizują kwaśne produkty tej przemiany. Prawidłowe działanie tych mechanizmów ściśle zależy od prawidłowej czynności nerek i płuc, jak również od dostępności w pożywieniu składników mineralnych o oddziaływaniu zasadowym. Źródłem tych składników mogą być owoce, warzywa, kiełki, orzechy, ziarno. Zrównoważona dieta powinna składać się w 80 procentach z produktów zasadotwórczych, a tylko w 20 procentach z kwasotwórczych.

Czynniki związane z dietą i stylem życia, przyczyniające się do gromadzenia kwasów.
- Nadwaga i brak ćwiczeń fizycznych.
- Nadmierny wysiłek lub niewłaściwy trening fizyczny.
- Spożywanie nadmiernej ilości białek zwierzęcych, węglowodanów, tłuszczu i cukru.
- Niedostateczna ilość produktów alkalizujących w diecie (np. owoce, warzywa).
- Nadmierna fermentacja jelitowa spowodowana niewłaściwą dietą.
- Uzależnienie od alkoholu, nikotyny, kofeiny.
- Stosowanie kuracji odchudzających.
- Stres i szybkie tempa życia.
- Przyjmowanie zbyt małej ilości płynów.
- Skutki uboczne niektórych leków.
- Uszkodzenie komórek spowodowane niedoborem tlenu.
- Zaburzenie procesów wydzielania kwasów.
- Zatrucie (np. metalami ciężkimi).
- Upośledzenie funkcji nerek.
- Choroby zakaźne przebiegające z gorączką.
- Choroby przemiany materii, takie jak cukrzyca i inne.

Wystarczy jeden czynnik z powyższej niekompletnej listy, aby spowodować przesunięcie równowagi kwasowo-zasadowej w kierunku kwasów.

W naszym ciele nie ma organu, jednostki funkcjonalnej ani pojedynczych komórek, które nie mogłyby zostać uszkodzone lub nawet całkowicie zniszczone przez nadmiar kwasów.

Nasz styl życia i nawyki żywieniowe powodują jednak ciągłe zakwaszanie organizmu, które w końcu doprowadza do zużycia rezerw i do wyczerpania się systemów buforowych. Jeśli zakwaszenie przekracza pojemność buforową systemu, nadwyżka kwasów nie może być zneutralizowana i jest magazynowana w tkankach miękkich oraz stawach, w postaci bolesnych złogów, składających się głównie z soli wytrąconych z kwasów. Są one oznaką chronicznych zmian i przyczyną wielu skarg pacjentów.

Najlepszymi przykładami lokalnego nagromadzenia kwasów są:
Bóle mięśni - gromadzenie się kwasu mlekowego w przeciążonych mięśniach
Dna moczanowa - miejscowe gromadzenie się kwasu moczowego i jego kryształów w stawach
Nadkwasota i zgaga - nadmiar kwasów żołądkowych, powodujących stany zapalne błony śluzowej żołądka

Nadmiar kwasów a dolegliwości reumatyczne
Nadmiar kwasów ma udział w zasadzie niemal we wszystkich chorobach przewlekłych albo wyzwalając objawy, albo będąc efektem uszkodzenia komórek.
Szczególnie ważną rolę odgrywa przy wszystkich schorzeniach reumatoidalnych. Odłożone w tkance łącznej kwasy, niezależnie od innych czynników, uszkadzają kości i chrząstki stawowe
Od zakwaszenia bierze początek większość zależnych od przemiany materii schorzeń kości, stawów i dyskopatii!
Złogi soli różnych kwasów są wyraźne zwłaszcza w mięśniach górnej części pleców i szyi, a także w okolicach kości krzyżowej. Można tam z łatwością wyczuć "guzki".
W wyniku niewłaściwej diety (zwykle po obfitym jedzeniu i piciu) wiele osób natychmiast odczuwa dolegliwości w dolnej części pleców lub różnych stawach. Często połączenie nadwagi, nadmiaru kwasów i chorób stawów tworzy jednostkę chorobową, która jest olbrzymim obciążeniem dla organizmu.
Najbardziej drastycznym przykładem jest ostry atak dny, przy którym następuje gromadzenie się kwasu moczowego, najczęściej w stawach dużego palca stopy. Kwas powoduje ostry stan zapalny. Każdy chory na dnę otrzymuje leki łagodzące ból. Nadmiar kwasów, który jest rzeczywistą przyczyną schorzenia, nie jest jednak neutralizowany.

Zlikwidowanie nagromadzonych w organizmie złogów wymaga czasu. W takich przypadkach odkwaszanie trzeba przeprowadzać bardzo długo. Sukces terapii jest widoczny wówczas, gdy chory potrzebuje coraz mniej leków przeciwreumatycznych.
Zaleca się również stosowanie diety niskosodowej i niskobiałkowej.

Jak można zdiagnozować zakwaszenie organizmu?
Szczególnie ważny dla oceny stopnia zakwaszenia organizmu jest stan tkanek łącznych. Na przykład z badania palpacyjnego tkanki łącznej na wysokości kości krzyżowej (twardość tkanek) można określić stopień zakwaszenia organizmu. Innymi objawami są kolor i stan skóry oraz kolor języka.
Pomiar wartości pH płynów ustrojowych nie odzwierciedla faktycznego stanu kwasowo-zasadowego całego organizmu człowieka. Pokazuje nam jedynie stan, jaki jest w danej chwili w danym płynie.
Typowymi objawami sugerującymi stan dużego już zakwaszenia organizmu są:
- Duży brzuch
- Obfita tkanka tłuszczowa
- Baryłkowaty kształt tułowia
- Cienkie nogi
- Sztywny kręgosłup
- Sztywna dynamika ciała
- Mało elastyczna, wiotka skóra
- Podpuchnięte oczy
- Przewlekły ból

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

 

Strong Bones

Egzema, grzybica, kwasica, oczyszczanie organizmu, układ krążenia, cukrzyca, podagra, stany zapalne, starzenie, nowotwory, anemia, białaczka, wrzody żołądka i dwunastnicy, stres.

 

Power Mins.  WITAMINY NATURALNE I MINERAŁY

Power Mins

Acidoza (kwasica), alergie, osteoporoza, stany depresyjne, problemy reumatyczne, dodatek do diet odchudzających.

 

Ocean 21

Egzema, grzybica, oczyszczanie organizmu, układ krążenia, cukrzyca, podagra, stany zapalne, starzenie, nowotwory, anemia, białaczka, wrzody żołądka i dwunastnicy, stres.

 

AC-Zymes

Dostarcza żywych kultur bakteryjnych niezbędnych dla zdrowej mikroflory jelit. Wytwarza niekorzystne środowisko dla bakterii chorobotwórczych i gnilnych. Stanowi naturalną ochronę przed bakteriami i grzybicą. Zapobiega wzdęciom, niezbędny po kuracji antybiotykowej, zmniejsza dolegliwości przy hemoroidach, pomocny w trądziku i alergii.

 

Nopalin

Ułatwia trawienie, zapobiega wzdęciom, poprawia przemianę materii, zawiera dużo błonnika, wspomaga oczyszczanie z toksyn.

 


“Suplementy diety, naturalne witaminy i multiwitaminy, żywienie, dodatki, profilaktyka, dieta, żywność, zdrowie”

 

Copyright ©  •  powitaminy.pl  2009  •  wszelkie prawa autorskie zastrzeżone