Suplementy i naturalne witaminy najwyższej jakości !!!

————  MENU GŁÓWNE  ————

Nasz sklep - naturalne suplementy diety i witaminy z CaliVita

Nigdzie nie kupisz taniej !!!

 

 ARTYKUŁY

 CHOROBY

 ZAKAZANE TEMATY

 LINKI TEMATYCZNE

 

Serwis o witaminach - ZAPRASZA.
Co to są witaminy, jakie mają właściwości, gdzie je znaleźć, oraz wiele innych informacji na ich temat, zawiera serwis: www.doktorwitamina.pl

Baner i link do strony "doktorwitamina.pl", czyli wszystko o witaminach.


Serwis o ziołach i minerałach - ZAPRASZA.
Zioła i minerały to NATURA, z którą powinniśmy żyć w symbiozie. Natura oferuje nam bardzo wiele, chociaż my coraz cześciej o tym zapominamy. O właściwościach ziół i składników mineralnych przypomina serwis: www.nowesuplementy.pl

Baner i link do strony "nowesuplementy.pl".


jesteś na:    ► ARTYKUŁY  /  Jesteś tym co jesz

"To czego nie wydasz na kucharza, wydasz na lekarza"

( chińskie powiedzenie )

Suplementy wielu firm zasadniczo różnią się od siebie. Ma na to wpływ sposób pozyskiwania składników naturalnych, stosowane technologie produkcji, standaryzacja itp. Różnią się zawartością domieszek syntetycznych, oraz tym jakie posiadają, lub nie posiadają świadectwa (certyfikaty). Dobre, prestiżowe certyfikaty zapewniają firmie wysoką markę, wysoką jakość produktu, oraz gwarancję bezpieczeństwa dla nas.
Jeśli nic nie wiesz o tych zależnościach i nie znasz, lub nie potrafisz zinterpretować cech produktu, to nie potrafisz dokonać właściwego wyboru. Wówczas, podobnie jak statystyczne 80% społeczeństwa, sugerujesz się wyłącznie ceną zakupu, czyli jedynym zrozumiałym Tobie kryterium wyboru. Czy tak właśnie postępujesz?


Jesteś tym co jesz.  

Wiemy o tym wszyscy, bo uczą nas tego codzienne obserwacje. Jeśli człowiek pochłania za dużo substancji z kwaśnym odczynem trawiennym: tłuszczów zwierzęcych, kawy, herbaty, cukru, alkoholu, papierosów, to robi się kwaśny. Kwaśno mu pachnie z ust, sztywnieją mu mięśnie i stawy, zaczyna też myśleć sztywno, dogmatycznie. Robi się też sztywny i kwaśny w kontaktach z ludźmi. Staje się nadmiernie krytyczny, zdystansowany i nieprzystępny. Mało elastyczne ciało zawęża dostępną gamę emocji i doznań. Człowiek robi się "odtąd - dotąd". Nie dopuszcza niczego nowego.

Inny przykład: ludzie, którzy jedzą bardzo dużo cukru i węglowodanów, na ogół tyją. Takie osoby bywają infantylne, zalęknione, bezradne. Izolują się od świata poduszką tłuszczu. Tak jakby próbowały, wbrew upływowi czasu, zachować słodki świat dzieciństwa. To wpływa na ich sposób istnienia wśród ludzi. Ich naiwność i dziecinność są wykorzystywane przez otoczenie.

Takie i inne poważne zakłócenia równowagi substancjalnej mogą nie tylko źle wpływać na zdrowie, ale i na właściwości psychiczne ludzi.

Gdyby jednak postarali się oni zmienić radykalnie swój sposób odżywiania, to sami zaczęliby się zmieniać - powoli, ale w sposób bardzo głęboki i zasadniczy. Pełna przemiana zajmuje podobno aż siedem lat, tak twierdzą chińczycy.

Możemy mieć wysoki poziom energii i świadomości - kiedy przeżywamy miłość, radość, zachwyt, uczucie lekkości i jesteśmy zdolni do współczucia. Możemy też mieć niski poziom świadomości i energii - kiedy przeżywamy gniew, nienawiść, zazdrość, lęk, pogardę. Poziom naszej energii i świadomości zależy także w dużym stopniu od tego, co jemy.

Dlatego warto pamiętać, że nie chodzi o to, by nasze dziecko jadło dużo i do końca, ale żeby jego pożywienie było różnorodne, kolorowe, zrównoważone i w ilości odpowiedniej do apetytu. Warto też zaufać jego instynktowi w wyborze tego, co chce jeść.

źródło:  gazeta.pl  "Jesteś tym, co jesz"
autor:  Wojciech Eichelberger
całość artykułu który gorąco polecam:  http://www.edziecko.pl/edziecko/1,82681,1323710.html


 

 

Czy wiesz, co jesz? Kolorowa etykietka i ładne opakowanie, to przykrywka!

W życiu nie sposób obejść się bez jedzenia. Asortyment produktów spożywczych wciąż się zwiększa, co motywuje nas do żywieniowych eksperymentów. Zanim jednak włożymy coś do koszyka sprawdźmy skład danego produktu a jeśli użyta do opisu nomenklatura okaże się nam nieznajoma wróćmy do domu i przewróćmy Internet i książki do góry nogami.

Na nasze zdrowie musimy pracować przez całe życie. Pamiętajmy, że zdrowe odżywianie jest jednym z trzech podstawowych filarów długowieczności i dobrego samopoczucia. Zostańmy własnymi ekspertami żywieniowymi! Poniżej wybór piętnastu produktów wraz z krótką analizą ich składu. Mamy nadzieję, że poniższe przykłady zmotywują nas do świadomego i zdrowego "konsumowania".

1. Danone, deser jogurtowy Gratka o smaku truskawkowym

Należy przyznać, że koncern Danone marketing ma opanowany. Estetyczne opakowanie z dorodną truskawką kąpiącą się w jogurcie działa na zmysły. Nasz rozum nie mówi nie - przecież owoce są zdrowe - i deser jogurtowy ląduje w przysłowiowym koszyku na zakupy. Czy postąpiliśmy słusznie? Photo - "Gratka" Deser jogurtowy o smaku truskawkowym (Danone)

Aby się przekonać musimy przeczytać skład, co dla naszej redakcji okazało się nie lada wyzwaniem. Mała czcionka i bardzo mały kontrast między tłem a kolorem czcionki utrudniają czytanie napisu: Deser jogurtowy o smaku truskawkowym wzbogacony w witaminy. Skład: mleko pasteryzowane, serwatka odtworzona, cukier, woda, skrobia modyfikowana, żelatyna wieprzowa, barwnik: karminy, żywe kultury bakterii jogurtowych, aromat, witaminy: kwas foliowy, B6, B12.

Wnioski: Deser jogurtowy nawet nie leżał w sąsiedztwie truskawek - to pierwsze, co przychodzi nam na myśl. W składzie jest serwatka odtworzona, skrobia modyfikowana (E1401 lub E1402) służąca jako zagęstnik, żelatyna wieprzowa - tego typu składników nie znajdziemy w dobrych jogurtach naturalnych. Cukier (w 120 g produktu znajduje się aż 16 g cukru, czyli 18% zalecanego spożycia dziennego) i mleko pasteryzowane to główne źródło pustych kalorii. Aromat - nie wiadomo jaki, ale mało przypominający truskawkę. I jeszcze ten nieszczęsny barwnik - karminy czyli E120. Wszystko brzmi, wygląda i smakuje sztucznie. Produkt ratuje dodanie witamin B6 i B12 oraz kwasu foliowego. Porada: Zanim kupimy jogurt bądź inny produkt mleczny koniecznie zwróćmy uwagę na jego skład - duża część tego, co jest na rynku nadaje się tylko do oglądania na półce.

2. Dr. Oetker, Słodka Chwila - budyń o smaku śmietankowym

Uwielbiamy słodkie chwile, dlatego zdecydowaliśmy się na zakup budyniu, na opakowaniu którego czytamy: Budyń Słodka Chwila to pyszna kremowa przekąska, która pozwoli Ci na chwilę zapomnienia! Niestety, my wciąż nie możemy zapomnieć o składzie tejże przekąski. Photo - "Słodka Chwila" Budyń o smaku śmietankowym (Dr.Oetker)

Składniki: cukier, skrobie modyfikowane E1422, mleko w proszku odtłuszczone, preparat tłuszczowo-białkowy / syrop glukozowy, tłuszcz palmowy utwardzany, emulgatory: E71, E472a; białka mleka, stabilizator: E340, zagęstnik: karagen (E407), aromaty, barwniki: E104, E110.

Warto dodać, że zawartość torebki należy zalać wodą, co oznacza, że proszek stanowi jedyną wartość odżywczą, która w tym konkretnym przykładzie ogranicza się do chemii. E472a to mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym. Zastosowany karagen (E407) jest środkiem zagęszczającym i stabilizatorem, który w wysokich stężeniach może powodować wzdęcia i owrzodzenie jelit (czytaj też pkt. 15). E104 (żółcień chinolinowa) to żółty barwnik syntetyczny z dopuszczalnym dziennym spożyciem do 10 mg/kg masy ciała. Lepiej poznanym barwnikiem jest E110 (żółcień pomarańczowa), który jest barwnikiem azo, a więc takim, który może wywoływać niepożądane reakcje u osób z nietolerancją na salicylany. Ponadto może wzmóc objawy u astmatyków a w połączeniu z benzoensanami może powodować nadpobudliwość u dzieci. Dzienne dopuszczalne spożycie to 2,5 mg/kg masy ciała.

Wnioski: Zdecydowana większość szybkich deserów z torebki (kisiel, galaretka, budyń) zawiera 5 i więcej różnego rodzaju dodatków typu stabilizatory, barwniki i zagęstniki. Nie warto ryzykować własnego zdrowia dla słodkiej chwili z torebki.

3. Goplana, czekolada mleczna z nadzieniem truskawkowym

Składniki: cukier, syrop glukozowy, pasta truskawkowa homogenizowana 11,1% (owoce truskawki, cukier, syrop glukozowy, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, aromaty), tłuszcz kakaowy, miazga kakaowa, śmietanka w proszku, mleko w proszku pełne (4,1%), mleko w proszku odtłuszczone, bezwodny tłuszcz mleczny, regulator kwasowości - kwas cytrynowy, emulgatory: lecytyna sojowa,E476, substancja żelująca - agar, aromaty, barwnik E124. Czekolada mleczna z nadzieniem truskawkowym bezglutenowa 100g Goplana Photo - Czekolada mleczna z nadzieniem truskawkowym (Goplana)

Prawo w Polsce nie wymaga od koncernów z branży spożywczej podawania dokładnych danych odnośnie składu. Z powyższego składu wynika m.in., że w nadzieniu znajdują się aromaty - nie wiadomo jednak jakie, nie mówiąc już o ilości. Nadzienie czekolady zawiera między innymi barwnik o nazwie pąs 4R (E124), który nie jest obojętny dla naszego organizmu. Dopuszczalna dawka dzienna to 4mg/kg masy ciała - badania wykazały, że może wpływać na nadmierną aktywność dzieci, nasilać objawy astmy i wywoływać różnego typu nietolerancję. Zastosowana substancja żelująca (agar - E406) jest słabo toksyczna i bezpieczniejsza od żelatyny, aczkolwiek u niektórych ludzi może powodować reakcje alergiczne i być przyczyną wzdęć. W przypadku lecytyny sojowej (E322), która wykorzystana jest do zmiękczenia czekolady, nie znaleziono żadnych efektów ubocznych. Kwas cytrynowy jest bezpieczny dla zdrowia, choć zdarzają się osoby, których organizm nie toleruje tej substancji.

Wnioski: Większość słodyczy nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie. Po pierwsze, zawarty w nich cukier, będący ważnym składnikiem przetworzonej (niezdrowej) żywności dostarcza wielu pustych kalorii. Po drugie, słodycze zawierają liczne barwniki, emulgatory i inne składniki, które nie dostarczają organizmowi niczego, co potrzebuje a wręcz są toksyczne. Mleko zawarte w takich słodyczach także niczego dobrego nie wnosi - jest bowiem silnie przetworzone (proszek). Lepiej jest sięgnąć po zwykłą czekoladę gorzką zawierającą duże ilości zdrowego kakao, por. ciekawnik pt. Sekrety czekolady.

źródło:  ciekawnik.pl  "Jesteś tym, co jesz! - przegląd produktów"
autor:  Piotr Parys
całość artykułu który gorąco polecam:  http://ciekawnik.pl/nasze-zdrowie/444-jestes-tym-co-jesz-przeglad-produktow

 




Deklaracja CaliVita® International - cytat:

"CaliVita - najwyższa jakość"

"Jedyną i najwyższą wartością w życiu człowieka jest ŻYCIE samo w sobie. Wszystko, co służy jego zachowaniu, poprawie i „upiększeniu” stanowi dobrą inwestycję. A najbardziej istotnym elementem tych poczynań jest konsekwentna profilaktyka zdrowotna.

Tę najważniejszą wartość – ZDROWIE – staramy się zapewnić naszym Klubowiczom, oferując najwyższej jakości suplementy diety, a otrzymanà z każdych zakupów złotówkę przeznaczyć na badania i rozwój produktów. Zarówno Zarząd Firmy, jak i współpracownicy wierzą, że zdrowie klientów warte jest wszelkich wysiłków, wiedzy i pieniędzy. Podobne przekonanie podzielają klubowicze CaliVita®. PROMOCJA ZDROWIA

1) Najważniejszą wartością jest zdrowie człowieka – w tej kwestii jesteśmy bezkompromisowi. Zdrowie naszych klientów jest dla nas ważniejsze niż chwilowa satysfakcja.

2) W skład produktów CaliVita® wchodzą wyłącznie składniki, których bezpieczeństwo stosowania zostało potwierdzone licznymi badaniami naukowymi, fachową literaturą, oraz wieloletnim doświadczeniem.

3) Misją CaliVita® jest również świadczenie wysokiej jakości usług informacyjnych w zakresie produktu – porad zdrowotnych, uwzględniających indywidualne potrzeby człowieka, jak również szeroka edukacja prozdrowotna (szkolenia, konferencje medyczne). "


“Suplementy diety, naturalne witaminy i multiwitaminy, żywienie, dodatki, profilaktyka, dieta, żywność, zdrowie”

 

Copyright ©  •  powitaminy.pl  2009  •  wszelkie prawa autorskie zastrzeżone