Suplementy diety i naturalne witaminy z najwyższej półki !!

————  MENU GŁÓWNE  ————

Nasz sklep - naturalne suplementy diety i witaminy z CaliVita

Nigdzie nie kupisz taniej !!!

 

 ARTYKUŁY

 CHOROBY

 ZAKAZANE TEMATY

 LINKI TEMATYCZNE

 

Serwis o witaminach - ZAPRASZA.
Co to są witaminy, jakie mają właściwości, gdzie je znaleźć, oraz wiele innych informacji na ich temat, zawiera serwis: www.doktorwitamina.pl

Baner i link do strony "doktorwitamina.pl", czyli wszystko o witaminach.


Serwis o ziołach i minerałach - ZAPRASZA.
Zioła i minerały to NATURA, z którą powinniśmy żyć w symbiozie. Natura oferuje nam bardzo wiele, chociaż my coraz cześciej o tym zapominamy. O właściwościach ziół i składników mineralnych przypomina serwis: www.nowesuplementy.pl

Baner i link do strony "nowesuplementy.pl".


//   Str.Główna Dieta Budwig

Czy dieta może leczyć?

Okazuje się, że są krocie dowodów na to, iż główną przyczyną naszych kłopotów zdrowotnych jest nieodpowiednie odżywianie się. Już Hipokrates mawiał, że "Jelito korzeniem życia". Zaś chińczycy mawiają "To czego nie wydasz na kucharza, wydasz na lekarza". Na koniec stare, znane porzekadło "Jak dbasz, tak masz".


Dr Johanna Budwig

Johanna Budwig - photoDr Johanna Budwig urodziła się 30.09.1908 roku (zm. 19.05.2003). Dożyła zatem prawie 100 lat. Uzyskała tytuł doktora nauk, w dziedzinie biochemii i naukach przyrodniczych. Ukończyła też, zawsze celująco: farmację, fizykę, botanikę i biologię.
Na zlecenie niemieckiego rządu, dr Johannia Budwig kierowała badaniami, nad wpływem farmaceutyków i przetworzonej żywności na zdrowie człowieka.
Dr Johanna Budwig była siedmiokrotnie nominowana do Nagrody Nobla. Była jednym z największych autorytetów od zagadnień diety i jej wpływu na stan zdrowia. Prowadziła m.in. badania nad wpływem tzw. "dobrych" i "złych" tłuszczów na nasz organizm. Prowadziła swoją własną klinikę, gdzie m.in. badała i leczyła chorych na nowotwory. Podejmowała się leczenia chorych, uznanych przez innych lekarzy za przypadki nieuleczalne. Uratowała wiele osób których nikt już nie chciał leczyć.
Wydała 11 książek.

Dr Budwig odkryła, że główną przyczyną większości przewlekłych chorób, w tym także nowotworów, jest nadmierna produkcja oksydazy. Tymczasem nienasycone kwasy tłuszczowe wchodzą w skład produkowanych przez organizm enzymów, rozkładających oksydazę. We krwi ludzi chorych na nowotwory, stwierdziła poważne niedobory fosfatydów i lipoprotein, kontrolujących przyrost komórek rakowych. Ponadto zaobserwowała, iż hemoglobina u osób chorych, ma odcień zielonkawo-żółty i jest upośledzona w funkcji transportu cząsteczek tlenu. Zauważyła też, że chorzy na raka bardzo często cierpią na anemię, oraz mają wyjątkowo niski poziom kwasów tłuszczowych Omega 3 (NKT), które są niezbędne właśnie przy wytwarzaniu fosfatydów i lipoprotein. Wszystkie te odkrycia spowodowały, iż chorych pacjentów poddała terapii uzupełniania brakujących składników odżywczych. Już po trzech miesiącach leczenia można było powiedzieć o sukcesie, gdyż zmiany nowotworowe zaczęły się cofać.

To niezwykłe odkrycie spowodowało, iż dr Budwig zaczęła poszukiwać naturalnych składników, które dostarczyłyby chorym na nowotwory, dużej ilości kwasów tłuszczowych Omega 3 w postaci najbardziej przyswajalnej przez organizm. Tu zwróciła uwagę na olej lniany. Zaczęła eksperymenty nad stworzeniem receptury, która połączyłaby podaż niezbędnych składników, z dużą przyswajalnością i łatwym spożyciem. Ostatecznie połączyła olej lniany z białkami, miksując go z chudym twarogiem rozcieńczonym za pomocą np. jogurtu. Połączenie to nie było przypadkowe. Białka twarożka są bogate w siarkę, bardzo istotny składnik wszystkich tkanek, a także m.in.: witaminy B1, kwasu pantotenowego i biotyny. Siarka jest niezbędna do prawidłowego spalania białek, węglowodanów i tłuszczów. Poza tym, zmiksowanie oleju lnianego z twarogiem sprawia, że tłuszcz staje się rozpuszczalny w wodzie. To umożliwia jego bardzo szybkie, pełne przyswajanie w układzie pokarmowym oraz transportowanie go we krwi i limfie.
Duża wiedza, pomysłowość oraz żmudna praca i dociekliwość Pani dr Budwig, pozwoliły stworzyć naturalny, prosty, a jednocześnie bardzo skuteczny lek na wiele dolegliwości.
Opracowany przez dr Budwig leczniczy miks, powszechnie określany jest jako "Pasta Budwigowa".

Efekty leczenia jakie uzyskiwała dr Budwig osobiście, były wręcz spektakularne. Tempo poprawy zdrowia w dużej ilości przypadków było imponujące, gdyż znaczne postępy w leczeniu widoczne były często już po dwóch miesiącach terapii. Ostatecznie ok. 90% chorych na raka, a leczonych przez Dr Budwig pacjentów, powróciło do zdrowia. Znamiennym jest tu fakt, że wielu z tych pacjentów, jak wspomniałem już wcześniej, to tzw. przypadki beznadziejne. Dieta dr Budwig może leczyć, lub pomagać w leczeniu także wielu innych schorzeń. Poprawia ona znacznie kondycję organizmu, a to jest właśnie kluczem do jego wzmożonej samoregeneracji.

Badania z zastosowaniem odkryć Dr Budwig, przeprowadzane były oczywiście także przez niezależne zespoły naukowców. Ich wyniki potwierdzają zalety i skuteczność opracowanej przez dr Budwig diety. Wyniki tych badań publikowane były w MedLine. Przedstawiają je także internetowe bazy danych National Library of Medicine (NLM). Są to jednak źródła specjalistyczne, eksplorowane jedynie przez gremia zawodowe, a nie społeczeństwo. Największe media publiczne oraz, o dziwo, szkolnictwo medyczne - uznały to wydarzenie za niegodne ich uwagi. Pytanie "dla czego", będzie tu pytaniem retorycznym, bowiem wszyscy wiemy kto sponsoruje lub utrzymuje największe instytuty i uczelnie medyczne oraz skutecznie kontroluje sektor medialny.

Dr Budwig ogłosiła zasady swojej leczniczo-profilaktycznej diety w 1951 roku. Od tego momentu (podobnie jak w przypadkach wielu innych naukowców), toczyła nie kończącą się i nie równą walkę o prawdę ze sprzedajnymi poplecznikami potężnego przemysłu farmaceutycznego. Jest to wręcz standardowa sytuacja, powtarzająca się w każdym jednym przypadku, gdy w jakiś sposób zagrożone zostają dochody przemysłu farmaceutycznego. Jak wiadomo, jest to wojna o olbrzymie pieniądze, w której niestety ciągle wygrywają nie przebierające w środkach, zakłamane, potężne koncerny, a przegrywamy my - chorzy ludzie.
Dziś metoda leczenia według dr Budwig, stosowana jest powszechnie jedynie przez kliniki medyczne w Australii i Hiszpanii. O dziwo w Niemczech metoda ta nie znalazła większego poparcia. Choć niedroga i nie kłopotliwa, bo sprowadza się jedynie do zastosowania i przestrzegania określonej, nieskomplikowanej diety, jest na świecie mało znana.

Szczegóły diety dr Budwig

Dieta opracowana przez dr Budwig, to dieta z wykorzystaniem wysokiej jakości oleju lnianego, a pozbawiona cukru, tłuszczy zwierzęcych, wszelkich innych olejów, wędlin, masła, a zwłaszcza margaryny oraz wszelkich, innych tłuszczy typu TRANS.

Podstawowe zasady diety dr Budwig:

  • Spożywać należy produkty świeże.
  • Potrawy nie powinny być przyrządzane na bazie produktów chemicznie konserwowanych, czy też z chemicznymi dodatkami (co oczywiście jest obecnie trudne do zrealizowania, ale możliwe).
  • Podstawowym i jedynym tłuszczem w diecie dr Budwig, jest olej lniany tłoczony na zimno, nieoczyszczony, wysokolinolenowy.
  • Olej lniany należy spożywać codziennie w postaci opisanej PASTY, gdyż spożywany samodzielnie daje słabsze efekty lecznicze.
  • Należy wypijać około dwóch litrów wody dziennie (filtrowanej lub źródlanej).
  • Na pół godziny przed każdym posiłkiem, należy wypić przynajmniej pół szklanki wody, lub świeżego soku owocowego.
  • Jak najdłużej w ciągu dnia przebywać na świeżym powietrzu, bardzo wskazane na słońcu.
  • Oleju lnianego zimno tłoczonego nie można używać do smażenia.

Zasady bilansowania składników odżywczych w diecie profilaktycznej:

Dieta dr Budwig bazuje na dostarczeniu organizmowi pokarmów bogatych m. in. w tłuszcze nienasycone omega-3, węglowodany złożone, błonnik i antyoksydanty.

Należy spożywać:

  • Świeże owoce, w ilości 3 do 4 średniej wielkości porcji dziennie, owoców nie mieszać.
  • Świeże soki owocowe, przynajmniej raz dziennie szklankę, pomiędzy wypiciem soku z owoców cytrusowych, a zjedzeniem pasty budwigowej, powinno upłynąć kilka godzin.
  • Świeże warzywa, 4 do 6 filiżanek dziennie, ze szczególnym uwzględnieniem warzyw kapustnych i brokułów.
  • Zboża - w postaci chleba i płatków z nie oczyszczonych, pełnych ziaren - 3 do 4 filiżanek dziennie.
  • Świeże ryby, oceaniczne, najlepiej łosoś tęczowy, makrela, tuńczyk (bardzo bogate w omega-3) - 10 do 25 dkg dziennie.
  • Mięso i drób raczej okazjonalnie - tylko nieprzetworzone, niskotłuszczowe, od zwierząt którym nie podawano karmy zawierającej hormony, pestycydy i antybiotyki, w przypadku ciężkich chorób, z mięsa i drobiu należy zrezygnować zupełnie.
  • Zmielone siemię lniane (spożyć do 15 min. po zmieleniu) - chorzy od 3 - 6 łyżek.
  • Produkty fermentacji mlekowej, ponieważ bakterie jogurtowe produkują w naszym układzie pokarmowym m.in. witaminy z grupy B, nieodzowne dla prawidłowych przemian metabolicznych. Wskazana jest 1 szklanka letniego mleka acidofilnego, kefiru , maślanki lub jogurtu zmieszana z 2 łyżeczkami świeżo zmielonego siemienia lnianego.
  • Naturalnie słodkie produkty jak: daktyle, figi, jabłka, gruszki, winogrona itp.

Produkty zakazane:

  • Sztuczne słodziki, cukier (nawet brązowy), można zastąpić go miodem lub naturalnym sokiem z winogron.
  • Rafinowane bądź uwodornione tłuszcze (oleje, margaryny, majonezy itp.).
  • Wszelkie produkty smażone.
  • Tłusty nabiał.

Skuteczność lecznicza dietą dr Budwig zależy od bezwzględnego przestrzegania wszystkich zaleceń dietetycznych. Cała terapia musi trwać do całkowitego wyleczenia i nie jest to krótko. Będzie to jednak na pewno czas krótszy, od tego jaki potrzebowaliśmy na wyhodowanie w naszym organizmie tak niebezpiecznych zmian. Zakłada się, że powinien to być okres 5 lat od ustąpienia objawów choroby. Należy liczyć się z tym, że ta gruntowna zmiana sposobu odżywiania dla osób chorych, nie może być krótsza niż dwa lata, choć efekty mogą być widoczne już po krótkim czasie. Większość osób, nawet po wyleczeniu pozostaje przy zdrowej

Dieta dr Budwig działa silnie oczyszczająco. Z tego też powodu nie poleca się jej w trakcie radio czy chemioterapii. Może to bowiem znacznie zwiększyć ilości działających toksyn, a to mogłoby okazać się zbyt wielkim obciążeniem dla organizmu.

Pasta dr Budwig powinna być składnikiem codziennej diety wszystkich osób ceniących swoje zdrowie.

Sposób przyrządzenia pasty:

Olej z twarogiem i jogurtem należy miksować przez około 5 minut:

  • 6-8 łyżek oleju lnianego - osoby chore, 2-4 łyżek - osoby zdrowe, dzieci - 1g/kg masy ciała,
  • 12,5 dkg chudego białego twarogu,
  • mały kubeczek naturalnego jogurtu (0% tłuszczu), maślanki lub kefiru dla uzyskania właściwej konsystencji.

Pastę wykonujemy w mikserze z naczyniem i nożami tnącymi w środku. Nie nadaje się do tego celu żaden ubijak do piany czy mieszacz do ciasta. Pasta powinna mieć konsystencję jednolitą, zbliżoną do rzadkiego majonezu. Należy ją skonsumować wkrótce po przyrządzeniu, a przechowywać w lodówce nie dłużej niż 48 godzin.

Gotową pastę można wzbogacić wg upodobania, dodając przyprawy i różnego rodzaju dozwolone dodatki.
Na owocowo - dodając owoce.
Na słodko - łyżka miodu, szczypta kardamonu, cynamonu, pieprzu cayenne.
Na słono - sól ziołowa, dodatki w postaci świeżego ogórka, szczypioru, cebuli.
Na ostro - do smaku imbiru, pieprzu cayenne, dodatki takie jak czosnek lub cebula.

W zależności od smaku i konsystencji przygotowanej pasty, możemy ją wykorzystać jako dodatek do porannego musli albo jako bazę sosu do warzyw, ryżu, kasz itp. Pasta przyrządzona na słodko, zmiksowana z dodatkiem banana, brzoskwini czy innego owocu jest pysznym i pożywnym deserem, uwielbianym przez najmłodszych.

Po 3 miesiącach kuracji można stopniowo zmniejszać dzienną dawkę oleju lnianego.

Poglądowy film, dotyczący pasty dr Budwig.



Zastosowanie diety dr Budwig

Wiele lat obserwacji pacjentów z chorobami przewlekłymi, leczonych z zastosowaniem opracowanej przez siebie diety, utwierdziło dr Budwig w przekonaniu, że jej prosta i naturalna recepta na zdrowie, przynosi pożądany skutek nawet w przypadkach uznanych przez akademicką medycynę za nieuleczalne. Długoletnia praktyka kliniczna potwierdziła skuteczność tej diety w leczeniu, lub jego wspomaganiu przy następujących schorzeń:

1. nowotwory łagodne i złośliwe,
2. miażdżyca,
3. atak i zawał serca,
4. arytmia,
5. obtłuszczenie wątroby,
6. astma oskrzelowa,
7. problemy trawienne,
8. wrzody żołądka,
9. wady wzroku i słuchu,
10. choroba Alzheimera,
11. artretyzm,
12. problemy dermatologiczne,
13. schorzenia wieku starczego,
14. stwardnienie rozsiane,
15. reakcje autoimmunologiczne,
16. schorzenia woreczka żółciowego,
17. schorzenia prostaty,
18. cukrzyca,
19. depresja,
20. problemy z pamięcią.

Osoby uważane za zdrowe, mogą stosować dietę dr Budwig w celach profilaktycznych, w myśl zasady, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Z doświadczenia i z bezpośrednich kontaktów z osobami które wprowadziły tę dietę do swego menu wiem, że wszyscy oni odczuli pozytywny jej wpływ na swoje zdrowie lub samopoczucie.

Kilka słów o Linomelu

Linomel to specjalny granulat z ekologicznego siemienia lnianego, który dr Budwig opracowała i opatentowała. Jest to grubo zmielone siemię lniane wymieszane z odrobiną mleka w proszku oraz powleczone miodem. Tak spreparowane siemię jest zabezpieczone przed utlenianiem.

Dr Budwig wymagała, aby chorzy codziennie zjadali w ramach posiłków 4-6 łyżek Linomelu. Linomel (produkt bio) jest produkowany obecnie przez szwajcarską firmę Schellenberg Reformprodukte.

Linomel łatwo można przyrządzić samemu. William L. Fischer, autor książki „How to Fight Cancer & Win” osobiście spotkał się z dr Budwig i uzyskał od niej wiele praktycznych informacji, których brakuje w jej publikacjach. Pisze on m.in., jak uzyskać zamiennik Linomelu:

W młynku do kawy lub małym mikserze z opcją mielenia ziaren należy zmielić na świeżo odpowiednią ilość łyżek siemienia lnianego (1 łyżka Linomelu odpowiada 1 łyżce siemienia) a następnie wymieszać z miodem w proporcji 6:1, np. 2 łyżki siemienia lnianego wymieszać z 1 łyżeczką miodu. (Niektórzy sugerują, aby dodać jeszcze 1 łyżeczkę mleka, dzięki czemu miód łatwiej się rozprowadzi. Poza tym zawarta w mleku metionina zmniejszy toksyczność zawartych w siemieniu związków cyjanogennych.)

Zatem, jeśli Linomel jest niedostępny, można go z powodzeniem zastąpić samodzielnie mielonym siemieniem lnianym z ekologicznych upraw (dostępne w sklepach ze zdrową żywnością).

Siemię lniane należy mielić bardzo krótko (ok. 3-5 sek.). Zawsze należy mielić je na świeżo, tzn. tak, aby zjeść je nie później niż w 10-15 minut po zmieleniu!!! To bardzo ważne, ponieważ zawarte w siemieniu cenne substancje ulegają bardzo szybkim reakcjom utleniania. Po utlenieniu wiele z nich zamiast pomagać, może szkodzić!

Osoby ciężko chore mogą na śniadanie pierwszą łyżkę linomelu (alternatywnie: siemienia lnianego) wmieszać do lampki szampana. Taki właśnie napój rekomendowała tym pacjentom dr Budwig, jako doskonały napój regenerujący.  :)

NIESTETY
olej lniany zimno tłoczony, nieoczyszczony, wysokolinolenowy nie jest dostępny w sklepach spożywczych ze względu na nietrwałość kwasu tłuszczowego z rodziny omega-3. Kwasy te ulegają bardzo szybkiemu procesowi utleniania, pod wpływem światła, powietrza i wysokiej temperatury. Muszą zatem być przechowywane w warunkach chłodniczych bez dostępu światła i powietrza, a i w takich warunkach ich okres przechowania jest mocno ograniczony. Oleje lniane, które są rozprowadzane przez sklepy, to oleje niskolinolenowe, mające niską zawartość kwasów omega-3. Są one mniej podatne na utlenianie i dłużej można je przechowywać. Niestety, do w/w diety się nie nadają.

Alternatywą dla osób poszukujących dobrych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, będzie na pewno znakomity produkt z CaliVita®  Omega-3 Concentrate , którego kapsułka zawiera 600mg koncentratu oleju rybnego, a w nim aż: 180mg EPA (kwas eikozapentaenowy) oraz 120mg DHA (kwas dekozaheksaenowy). Jak wszystkie specyfiki marki CaliVita®, tak i ten zasługuje na szczególną uwagę osób poszukujących dobrych produktów umożliwiających uzupełnienie diety.

Kwasy tłuszczowe omega-3 mają fundamentalne znaczenie dla funkcjonowania naszego organizmu, stanowiąc między innymi budulec dla:
- tkanki mózgowej,
- syntezy hormonów,
- każdej komórki organizmu.

 

BIBLIOGRAFIA

______________________________________

* Johanna Budwig The Oil-Protein Diet Cookbook
* Johanna Budwig Flax Oil As a True Aid Against Arthritis Heart Infarction Cancer and Other Diseases
* Udo Erasmus Fats That Heal, Fats That Kill: The Complete Guide to Fats, Oils, Cholesterol and Human Health

 

" Nie ma nieuleczalnie chorych, niedostateczną jest tylko nasza wiedza "

Profesor Julian Aleksandrowicz

Energy & Memory - suplement diety - photo

Energy & Memory

Przy wysiłku fizycznym, umysłowym, dużym stresie; dodaje energii, poprawia myślenie.

 

Nopalin - suplement diety - photo

Nopalin

Ułatwia trawienie, zapobiega wzdęciom, poprawia przemianę materii, zawiera dużo błonnika, wspomaga oczyszczanie z toksyn.

 

Stress Management - suplement diety - photo

Stress Management

Podwyższony stres, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wspomaga produkcję energii.

 

Omega 3 concentrate - suplement diety - photo

Omega 3 concentrate

Utrzymanie prawidłowego poziomu trójglicerydów we krwi; wspomaga pracę mięśnia sercowego; wpływa na proces krzepnięcia krwi; ważny dla rozwoju systemu nerwowego.

 

New Life - suplement diety - photo

New Life

Preparat naturalny, dla kobiet przygotowujących się do ciąży, dla kobiet w ciąży, oraz dla matek karmiących piersią.

 

Triple-Potency Lecithin - suplement diety - photo

Triple-Potency Lecithin

System nerwowy, koncentracja, poprawia pamięć, dodaje energii; zmniejsza bóle stawów, przyspiesza regenerację po kontuzji, zapobiega wzdęciom oraz powstawaniu kamieni pęcherzyka żółciowego.

 

Lion Kids + Vitamin D - suplement diety - photo

Lion Kids + Vitamin D

Beta-karoten, witaminy d, e, c, witaminy z grupy b, a, oraz składniki mineralne: wapń, fosfor, jod, żelazo, magnez, miedź, cynk, magnez, potas, selen i chrom.

 

Protect 4Life - suplement diety - photo

Protect 4Life

Alergie, migrena, astma, nadwaga, nowotwory, depresja, koncentracja, pamięć, witalność.

 

Polinesian Noni Juice - suplement diety - photo

Polinesian Noni

NONI jest cudowną, tropikalną rośliną z "Ogrodu Edenu" - Polinezji. Składniki noni wyzwalają liczne potencjały ludzkiego organizmu do samoleczenia, ponieważ zwracają się do istoty procesu leczniczego jakim jest poziom komórkowy.

 

ZenThonic - suplement diety - photo

ZenThonic

ZenThonic ma silne właściwości wzmacniające. Główny składnik Garcinia Mangostana i opatentowana mieszanka ekstraktów owocowych, może pomóc nam osiągnąć stan pełnego zdrowia na poziomie komórkowym.

 

Ocean 21 - suplement diety - photo

Ocean 21

Egzema, grzybica, oczyszczanie organizmu, układ krążenia, cukrzyca, podagra, stany zapalne, starzenie, nowotwory, anemia, białaczka, wrzody żołądka i dwunastnicy, stres.

 

Power Mins - suplement diety - photo

Power Mins

Acidoza (kwasica), alergie, osteoporoza, stany depresyjne, problemy reumatyczne, dodatek do diet odchudzających.

 

AC-Zymes - suplement diety - photo

AC-Zymes

Dostarcza żywych kultur bakteryjnych niezbędnych dla zdrowej mikroflory jelit. Wytwarza niekorzystne środowisko dla bakterii chorobotwórczych i gnilnych. Stanowi naturalną ochronę przed bakteriami i grzybicą. Zapobiega wzdęciom, niezbędny po kuracji antybiotykowej, zmniejsza dolegliwości przy hemoroidach, pomocny w trądziku i alergii.

 

Commentics

Sorry, there is a database problem.

Please check back shortly. Thanks.


“Suplementy diety, naturalne witaminy i multiwitaminy, żywienie, dodatki, profilaktyka, dieta, żywność, zdrowie”

 

Copyright ©  •  powitaminy.pl  2009  •  wszelkie prawa autorskie zastrzeżone